مدرسه چهارباغ از مکان های دیدنی اصفهان است و در ضلع شرقی خیابان چهارباغ عباسی قرار دارد. نزدیکترین ایستگاه مترو به مدرسه، ایستگاه میدان انقلاب است که تا مقصد حدود ۴۰۰ متر فاصله دارد. همچنین ایستگاه اتوبوس میدان امام حسین و ایستگاه مترو امام حسین در فاصله حدودا ۷۰۰ متری از مدرسه واقع شدهاند.
این بنا در واقع آخرین سازه باشکوه عصر صفوی است که برای تدریس علوم دینی به طلاب ساخته شده است. بهقول بسیاری از محققان این مجموعه همزمان مدرسه و مسجد بوده است و با ۸۵۰۰ متر مربع مساحت، از آثار مهم و باارزش عصر صفوی محسوب میشد. مدرسه چهارباغ موقوفات زیادی داشت که شامل باغها، مزارع، روستاها، املاک، دکانها، کاروانسراها و سایر مستغلات میشد و دارای کتابخانهای کمنظیر و با ارزش بود. تمام این موارد در حمله افغانها نابود شدند. کتابخانه مدرسه با کتب بسیار نفیس و کمیاب، در اختیار طلاب علوم دینی و سایر پژوهشگران و محققان آن روزگار قرار داشت.
این مدرسه را مدرسه سلطان مینامند؛ چراکه در زمان شاه سلطان حسین ساخته شده است. از آنجایی که مدرسه در خیابان چهارباغ قرار دارد؛ به آن مدرسه چهارباغ میگویند و چون مادر شاه سلطان حسین چند کاروانسرا و بازار و نهاد اقتصادی را وقف این مدرسه کرد، گاه این مدرسه را با نام مدرسه مادر شاه میخوانند.
مدرسه چهارباغ اصفهان که پس از پیروزی انقلاب اسلامی «مدرسه علمیه امام صادق (ع)» نامگذاری شد و در حال حاضر به آموزش طلاب علوم دینی و حجره های آن نیز همانند عصر صفویه به اقامت طلاب اختصاص دارد.
معماری مدرسه چهارباغ
مدرسه چهارباغ، چهار ایوان دارد. نمای خارجی عمارت شامل یک سردر بلند و باشکوه و ۱۷ طاقنمای دو طبقه آجری در اطراف آن است. کاشیهای ریز و ظریف، مقرنسهای پر نقش و نگار و خطوط مختلف، سردر ساختمان و ورودی بنا را به زیبایی هرچه تمامتر زینت دادهاند. کتیبه سردر به خط نستعلیق سفید و روی زمینه کاشی لاجوردی نگاشته شده است و تاریخ ۱۱۱۲ هجری قمری بر آن دیده میشود. این کتیبه را عبدالرحیم جزایری کتابت کرده است. دو دهانه سردر با کاشیهای فیروزهای تزیین شدهاند و روی دو پایه سنگ مرمری، گلدانی بهشکل بسیار زیبا قرار گرفته است. در طرفین سر در دو سکوی مرمری بسیار نفیس و عالی وجود دارد.
صحن مدرسه چهارباغ، نمونه کامل یک معماری درونگرا و بومی به شمار میرود. حجرههایی که در دو طبقه و در فواصل ایوانهای مدرسه ساخته شدهاند به سکونت طلاب علوم دینی اختصاص داشتهاند. اکثر این حجرهها دارای نقشه یکسانی هستند که از یک اتاق نشیمن در جلو و قسمتی بهصورت صندوقخانه در عقب و قسمتی به نام بالاخانه تشکیل میشود. در جلوی این حجرهها ایوان زیبایی قرار دارد.
در بخش شمالی مدرسه، ایوان شمالی با دهانهای نسبتا عریض و ارتفاع زیاد قرار دارد که در جبهه مقابل آن، گنبد و منارههای ایوان جنوبی دیده میشود. کتیبه فوقانی داخل گنبد به خط عبدالرحیم جزایری خوشنویس عصر صفویه است.
تمامی سطوح داخلی بنا به قطعات کوچکی تقسیم میشود که با کاشی تزیین شده است. منبر دوازده پله مدرسه که یکپارچه از سنگ مرمر ساخته شده است، ساخت مدرسه چهارباغ در سال ۱۱۱۶ هجری قمری آغاز شد و در سال ۱۱۲۶ هجری قمری به پایان رسید.