سد کرج در مسیر جاده چالوس در شمال استان البرز یکی از معروفترین مناطق دیدنی کرج است. این سد روی رودخانه کرج، در میان کوهستان البرز واقع شده است؛ کاربریهای صنعتی، کشاورزی و تفریحی دارد و اطراف آن جاذبههای طبیعی زیبایی به چشم میخورند. در طول سال گردشگران زیادی در مسیر حرکت بهسمت شمال ایران در جوار دریاچه سد کرج اتراق میکنند و زمانی را به تفرج در این منطقه میپردازند. این دریاچه سد و روستاهای اطراف آن گزینههایی مناسب برای طبیعتگردی در طول سال هستند و ساکنان تهران، کرج و شهرهای اطراف آنها دسترسی مناسبی به این منطقه دارند.
سد کرج از دیوارههای قوسی بلند بتنی ساخته شده است. طول تاج سد امیرکبیر ۳۹۰ متر و بلندای این سد از پی آن ۱۸۰ متر میباشد. در طول سد کرج ۶ دریچه تخلیه آب وجود دارد که میزان آب پشت سد با استفاده از این دریچهها کنترل میشود. مساحت دریاچه سد کرج بیش از ۷۶۰ کیلومتر مربع است و مقدار متوسط جریان آب این دریاچه به ۴۷۲ میلیون متر مکعب در سال میرسد. عرض سد کرج در نقطه اتصال به رودخانه در حدود ۳۰ متر بوده و ارتفاع این سد از رودخانه به حدود ۱۶۳ متر میرسد.
دریچههای سد تنظیمی امیرکبیر با تجهیزات هیدرولیک کنترل میشوند.دریچههای تخلیه آب این سد در هر ثانیه ۱,۵۵۰ متر مکعب آب تخلیه میکنند. ظرفیت سرریز تخلیه سد کرج نیز ۱,۴۵۰ متر مکعب بر ثانیه است.نیروگاه آبی سد کرج در خط انتقال نیرو به طول ۶۰ کیلومتر با ۱۰۷ برج فولادی تا نیروگاه طرشت تهران امتداد دارد. کنارههای سد کرج بر سنگهای گرانیتی استوار است.
دریاچه سد امیرکبیر وظیفه آبرسانی به زمینهای کشاورزی شهرستان کرج را به عهده دارد. همچنین این دریاچه در طول نیم قرن اخیر به شبکه برق ملی متصل بوده است و ظرفیت تولید برق ۹۰ مگاواتی دارد. در دریاچه سد کرج گونههای مختلف ماهی مانند قزلآلای رنگینکمانی، قزلآلای خالقرمز، ماهی سفید و ماهی سیاه یافت میشوند. سد کرج نقش مؤثری در کنترل سیلابهای بهاری رودخانه کرج دارد و بخش زیادی از آسیبهای طغیان رودخانهای در کرج را در طول سالهای گذشته کنترل کرده است.