کاروانسرای شاه عباسی پیام مرند یکی از 999 کاروانسراهای شاه عباسی موجود در جاده ابریشم است که در روستای پیام (یام) واقع شده. قدمت آن به دوره صفویه برمی گردد. این کاروانسرا به دلیل قرارگیری در شاه راه ابریشم و موقعیت قرارگیری فعلی آن در جاده ترانزیت بازرگان، بزرگترین کاروانسرای شمال غرب کشور است و جزء مهمترین و شاخصترین ابنیه تاریخی ایران بشمار می رود. آجر کاری ها با هندسه لوزی شکلشان، طاق ها، در و پنجره های آن با شیشه های رنگی اش زیبایی آن را دو چندان کرده.
روستای یام با وجود دشت ها و کوه های اطرافش در فصل بهار جامه ای مخملین از گل های شقایق به تن می کند. این ناحیه با داشتن آب و هوای خنک از بهترین مناطق ییلاقی آذربایجان شرقی به شمار می رود. در فصل زمستان به دلیل سردی هوا و برفگیر بودن آنجا، پیست اسکی یام از جمله مکان های گردشگری پر بازدید و تفرجگاه های جذای و دیدنی حساب می شود.
بنای کلی این کاروانسرا به شکل مستطیل 62*48 متر مربع است که در چهارگوش آن چهار برج بارو برای دیدبانی و امنیت این کاروانسرا قراردارد. حیاط مرکزی این کاروانسرای بسیار بزرگ است که مرکز مبادلات وسیع کالا در قرون گذشته بوده. دور تا دور این حیاط را ایوان هایی تشکیل داده اند که محل اسکان کاروانیان بوده.
آدرس :آذربایجان شرقی٬ مرند٬ ۱۳ کیلومتری جاده مرند – تبریز٬ روستای یام
این کاروانسرا از موقعیت مکانی بسیار مهمی برخوردار است به طوری که در حال حاضر نیز میتواند مورد استفاده کلیه مسافران ایرانی و گردشگران خارجی که از مرز بازرگان به اروپا بر عکس عزیمت میکنند واقع گردد. کاروانسرای پیام دارای سر در رفیع، گنبدخانه و حیاط مرکزی بشکل هشتی بود و دارای اتاقها و ایوانهای مشرف به حیاط برای اقامت مسافران و کاروانیان بوده است.
در سال ۱۳۷۸ با توجه به اهمیت محور شمال به جنوب کشور و آمادهسازی ایستگاههایی برای اقامت و استراحت گردشگران داخلی و خارجی بنای کاروانسرای پیام به صورت کالبد اولیه ولی با تأمین کلیه امکانات رفاهی جدید با طرح معماری سنتی به همت سازمان میراث فرهنگی کشور شروع به بازسازی گردید و اخیرا نیز با یک قرارداد حدودا ۲۰ ساله به شهرداری مرند واگذار گردید و هم اکنون در شرف اتمام است.