در هنگام رسیدن به شهرهای ترک زبان آذربایجان غربی پیوسته شاهد تپه های رنگارنگی هستیم، اما در شهرستان سَردَشت این استان منظره متفاوتی از آن تپه ها خودنمایی می کند. چشمه کانی گراوان با خاصیتی درمانی سبب به وجود آمدن تپه قندیل مانند و خوش رنگی از انواع املاح معدنی شده است.
این تپه آهکی با ارتفاعی نزدیک به 20 متر در طی سالیان بسیار زیادی به وجود آمده و در ارتفاع 1206 متری از سطح آزاد دریاها قرار گرفته است. طعم آب خنک و گازدار گراوان به دلیل وجود املاح معدنی، شورمزه بوده و قابل خوردن نیست اما خواص درمانیش برای التیام اندام های بدن و بیماری های پوستی زبانزد تمامی بومیان منطقه است.
اهالی کانی گویز را کرد زبانان خونگرم و مهمان نواز تشکیل داده اند و در همه حال با گشاده رویی پذیرای گردشگران هستند. چشمه کانی گراوان نیز ریشه ای کردی داشته و بخش اول آن بر گرفته از املاح معدنی و آهکی است و گراوان نیز آب سخت و سنگین معنا می شود.سرسبزی و طراوت اطراف چشمه هارمونی چشم نوازی را به این تپه آهکی و رودخانه زلالش بخشیده و لحظات خاطره انگیزی را در دل بینندگان به وجود می آورد.
چشمه کانی گراوان همچون نبض زمین پیوسته در حال جوشیدن است و در فصل بهار تمامی زمین های اطرافش را سیراب می کند. از این چشمه، رودخانه ای با نام هرمز آباد شکل گرفته و در ادامه مسیر به رودخانه زاب کوچک می پیوندد.
تمامی فصل های سال چهره منحصر به فردی را به این چشمه آهکی می بخشند اما بهترین فصل سفر، به دلیل آب و هوای معتدل و دلنواز گراوان، نیمه اول سال بوده است، با این حال نمی توان از قندیل های سفید رنگ تپه یخی آن در زمستان چشم پوشی کرد.
زیبایی های کانی گراوان تنها به چشمه اش منتهی نمی شود و این را می توان از جاده سرسبز و جنگل های بلوط پنهان شده در میان ابرها مشاهده کرد.