چشمه علی دامغان از جمله ییلاق های خوش آب و هوای استان سمنان به شمار می رود. این مجموعه تاریخی در مدار 36 درجه، 16 دقیقه و 35 ثانیه عرض شمالی و 54 درجه، 04 دقیقه و 58 ثانیه طول شرقی قرار گرفته است. سرچشمه رودخانه فصلی چشمه علی از رودخانه های دامغان و آستانه بوده و به دشت کویر سرازیر می شود.
عمارت چشمه علی دامغان عمارتی است که در دو بازه زمانی صفویان و قاجاریان ساخته شده است.شاکله کلی مجموعه و سردر اصلی چشمه علی برای دوره صفویه بوده است اما بنای ضلع جنوبی آن به دستور آقا محمد خان قاجار ساخته شد. به گفته مورخان، فتعلی شاه قاجار در هنگام سفر به مشهد خراسان در منطقه چشمه علی اقامت داشته، سپس دستور داد تا عمارتی را در میان حوض مجموعه بسازند. با اتمام ساخت عمارت قجری در میان آب، فتحعلی شاه کمبود مسجدی را مشاهده کرد و اعلام نمود که «این عمارت، کعبه ثانی نیاز دارد». بقایای مسجد چشمه علی به همراه طاق های مازه دار رومی و گرمابه آن در گذر سالیان بسیار از بین رفته است و هم اکنون مسجد دیگری به جای آن ساخته شده است.
به علت وجود چشمه های فراوان این باغ در زمان های گذشته، به هزار چشمه و عالی بولاغ شهرت یافته بود. به باور بومیان منطقه، چشمه از کوبیدن سم اسب امام علی (ع) ر روی زمین، شکل گرفته شده و به همین دلیل نام چشمه علی را بر آن نهاده اند.
ترکیب آب و درختان کهنسال منظره چشم نوازی را در چشمه علی به وجود می آورده اند به خصوص زمانی که دو بنای فاخر را در میان خود جای دهند. بنایی دو طبقه موسوم به فتحعلی شاه با سقفی شبیه به سنتوری های رومی و ستون های چوبی در میانه حوض قرار گرفته و از میان آن دیگر عمارت چشم نواز چشمه علی با پنجره های ارسی بسیارزیبا در انتهای مجموعه نمایان است.
در اطراف مجموعه چشمه علی امکاناتی نظیر سوییت های اقامتی، پارکینگ، رستوران، چایخانه، سوپرمارکت، بستنی فروشی، شهر بازی و کتابفروشی قرار گرفته تا مسافران در کمال آرامش به تفریح و لذت بردن از این منطقه خوش آب و هوا بپردازند.
چشمه علی دامغان در 3 خردادماه سال 1386 خورشیدی با شماره 19122 به ثبت میراث فرهنگی ایران در آمد اما در حال حاضر مورد بی مهری های بسیاری از جمله عدم نظارت بر بنا و حفاظت از آن قرار گرفته است.