پناهگاه حیات وحش سمِسکَنده در ۱۰ کیلومتری جنوب شرقی ساری واقع شده و مسیر دسترسی آن از ساری تا سمسکنده بوده و سپس با یک جاده روستایی به درون محوطه راه مییابد.
از گونههای مهم گیاهی میتوان از ممرز، انجیلی، توسکا، تمشک و لیلکی و از گونههای مهم جانوری میتوان از گوزن زرد، مرال، شوکا، قرقاول، انواع پرندگان شکاری، شغال، گربه جنگلی، سنجاب و سمور جنگلی، گراز، عقاب جنگلی، جغد، کبوتر جنگلی و گرگ نام برد.این منطقه از سال ۱۳۵۲ تحت حفاظت بوده و در سال ۱۳۵۴ به عنوان پناهگاه حیات وحش معرفی شد.
منطقه حیات وحش سمسکنده شامل وسعت منطقه ای ۱۰۰۰ هکتار از گونه های جنگلی و جلگه ای می باشد. این مناطق به شکل دو منطقه مجزا و با مساحت ۱۰۴۱ و ۵۶ هکتار در حوالی شهر ساری و با مدیریت یکپارچه به شکل زمین های جنگلی، مناطق جلگه ای خزری و با گونه های شاخص بلوط، انجیلی، آزاد و توسکا می باشد و به عنوان زیستگاه و محل تکثیر و پرورش در پناهگاه بوده است.معیشت افرادی که در این منطقه زندگی می کنند کشاورزی و باغداری است. از تعارضات مهم منطقه می توان به تجاوز به عرصه و تخریب اراضی منابع ملی و تغییر کاربری اراضی اشاره نمود. در منطقه حیات وحش سمسکنده تجهیزات حفاظتی مراکز محیط بانی و سر محیط بانی و ماشین آلات خودرو و موتور تریل قرار داده شده است.
در حال حاضر مرکز تکثیر گوزن مرال با انتقال چند راس مرال در پناهگاه حیات وحش سمسکنده در حال فعالیت می باشد. در حقیقت مرال یکی از سه گونه گوزن موجود در ایران می باشد.مرال های زیبای پناهگاه حیات وحش سمسکنده به خاطر دستیابی راحت و بی درد سر به غذا در کمترین زمان ممکن خود را به نزدیکی فنس های محوطه پناهگاه می رسانند و بازدیدکنندگان می توانند از پشت فنس، مرال ها را تماشا نمایند و این حالت زمانی که آن ها را در باغ وحش نظاره گر باشید قابل مقایسه نیست و تا خود در چند قدمی آنها نباشید، نمی توانید احساس نمایید. در واقع روزانه توسط محیط بانان خوراک مرال ها تامین می گردد. هجوم گوزن های مرال به سمت خوراکشان درحیات وحش سمسکنده مازندران بسیار تماشایی می باشد.