خانه دکتر صحتی یکی از خانه های تاریخی شهر تبریز است که در اواخر دوران قاجار و اوایل پهلوی در خیابان راسته کوچه ساخته شده و سازمان میراث فرهنگی آن را تبدیل به موزه محرم کرده است.
مساحت خانه حدود ۴۰۹ متر مربع و زیربنای آن ۸۴۴ متر مربع می باشد و در ۳ طبقه بنا شده و دکتر ابولقاسم صحتی در زمان حیات آن را به حسینیه تبدیل کرد و هم اکنون آثار و اشیای مربوط به عزاداری امام حسین (ع) در ماه محرم در آن نگهداری می شود.خانه دکتر صحتی در ۸ خرداد ماه ۱۳۷۸ به شماره ۲۳۳۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
برای دسترسی به موزه محرم تبریز باید به خیابان جمهوری اسلامی یا شریعتی بروید. از آنجا مسیر را ادامه دهید تا به میدان راسته کوچه برسید. در ادامه بهسمت شمال حرکت کنید. پیش از رسیدن به پل رودخانه، کوچه گوگانی یا احمدی را در سمت راست خود خواهید دید. ترجیحا خودروی خود را داخل خیابان اصلی پارک کنید و پیاده وارد کوچه شوید. بهترین مکان برای پارک خودروی شما، پارکینگ پاساژ مشروطه است که در خیابان مطهری قرار دارد.
هدف از تشکیل این موزه، نمایش جاذبههای مادی و نمادین محرم است كه تنها هنگام عزاداری این ماه به كار میروند و باقی روزهای سال در علم خانهها و انبارهای تكايا و مساجد نگهداری میشوند. این نمادها نشانهای از مظلومیت سرور و سالار شهیدان کربلا هستند و بهنوعی حادثه کربلا را تداعی میکنند؛ ضمن اینکه به بخشی از تاریخ و فرهنگ مناطق مختلف آذربایجان شرقی در ایام محرم، بهخصوص تاسوعا و عاشورای حسینی اشاره دارند.
در ورودی حیاط موزه، مجسمه ذوالجناح، اسب امام حسین (ع) قرار گرفته است. در طبقه اول موزه میتوانید شاهد انواع طوق، پرچم، گهوارههای کوچک نذری، چراغ و شمع باشید. در صورتی که به طبقه دوم بروید، با ابزار و نوشتههای مربوط به سوگواری و تعزیهخوانی و نقاشیهای قدیمی بهکاررفته در آیین سنتی پردهخوانی مواجه خواهید شد. از دیگر آثار موزه میتوان به کاسه مسی با قلمزنی نام چهارده معصوم (ع)، تبر زین و کشکول مورداستفاده در مراسم پردهخوانی و بیرقی با شمایل حضرت علی (ع) و… اشاره کرد.
در این موزه انواع طوقهای مراسم عزاداری نیز در معرض نمایش قرار دارد. «طوق» واژهای ترکی بهمعنای بیرق است که از یک تیغه به نام سرتوغ و زبانه فولادی بلندی تشکیل میشود و روی صندوقچه فلزی کوچک و ضریحمانندی بر پایه چوب یا فلز بهشکل چلیپا قرار میگیرد. ۱۰ طوق و علم از روستاهای مختلف آذربایجان شرقی در موزه محرم نگهداری میشود که نوع و مراسم مربوط به آنها، نشانگر گوناگونی و تنوع آیین عزاداری در این استان هستند. قدمت هیچ یک از علمهای موجود در موزه محرم کمتر از ۵۰ سال نیست و قدیمیترین آنها از محله بازار اهر به اینجا منتقل شده که مربوط به سال ۱۲۴۳ هجری قمری است.
علم دستمالی متعلق به روستای اسفنجان اسکو، طوق عزاداری روستای خشکناب هریس، طوق عزاداری روستای تازهکند هریس، علم عزاداری روستای لیوارجان جلفا و دو علم موسوم به حضرت عباس از روستاهای زاویه و سیه سران شهرستان جلفا، تعدادی از طوقها و علمهای این موزه را تشکیل میدهند.