موزه قرآن و کتابت یکی از جذابترین موزه های تبریز است که در سال 1380 درهای آن به روی بازدیدکنندگان گشوده شد. همانطور که از نام موزه پیداست، موضوع آثار آن شامل قرآنهای قدیمی و نسخ خطی بینظیر از خطاطان بسیار بزرگ است. در موزه قرآن و کتابت حدود 190 قرآن قدیمی و دستنویس از جمله کوچکترین قرآن طلاکاری شده موجود در ایران و قرآن دستنویس موسوم به امام رضا (ع) روی پوست آهو قابل مشاهده است. در کنار آثار گفته شده، انواع قلمدانهای منقوش، ظروف چینی و سفالی مزین به آیات قرآنی مربوط به دوره اسلامی نیز در این موزه به نمایش درآمده است.
دلیل ارزشهای تاریخی این بنا که خود در بردارنده آثاری از خط و کتابت نیز است و همچنین جایگاه تبریز و هنرمندان آن در عرصه خط و کتابت در گذشته و حال و با توجه به پیشینه درخشان این مجموعه، بخشی از آن از سال ۱۳۸۰ به عنوان موزه قرآن و کتابت در معرض بازدید علاقمندان قرار گرفته است.
گفتنیست که این موزه در یکی از مساجد معروف و قدیمی تبریز به نام مسجد صاحب الامر برپا شده که پیشینه ساخت آن به دوره شاه طهماسب صفوی برمیگردد. گچکاریها، تزئینات و معماری بینظیر این مسجد خود به طور مستقل بسیار دیدنی و جالب است که ترکیب آن با آثار به نمایش درآمده در موزه قرآن و کتابت، ارزش بازدید از این مجموعه را دوچندان میکند.
در این مجموعه گنجینه نفیسی از نسخ قرآن مجید مربوط به ادوار مختلف تاریخ و قطعات زیبایی از آثار خوشنویسان بنام به نمایش گذاشته شده است.
- یکی از جذابترین آثار موزه مربوط به قرآنی بسیار قدیمی و دستنویس با خط کوفی ست که گفته میشود امام رضا (ع) در قرن سوم هجری آن را نگاشتهاند.
- در تبریز حدود 2200 اثر قرآنی وجود دارد که حدود 190 عدد از آن، در موزه قرآن و کتابت نگهداری و نمایش داده میشود.
- در موزه آثار مهمی از خوشنویسان برجستهای نظیر ميرزا محمد شفيع تبريزی، ميرزا طاهر خوشنويس، علینقی شیرازی و محمدحسين تبريزی قابل مشاهده است.
- بنای موزه قرآن و کتابت تبریز، مسجدیست با نام مسجد صاحب الامر که قدمت ساخت آن به دوره صفوی برمیگردد و خود جاذبهای بینظیر به حساب میآید.