محله جلفای اصفهان چنین جایی است، میان هتل جلفای اصفهان، میدان جلفا و کلیسا وانک اصفهان. جایی که مسلمان و مسیحی و زرتشتی و کلیمی و همه را گرد هم و با هم داشته و دارد؛ اما بیشتر به نام و آوازه ارمنیها معروف است.
ارمنیهای تاجر که زمانی بهاجبار به اینجا آمدند و شروع به ساختنِ دوباره کردند و نه تنها زندگیِ ازدسترفته را بازیافتند و آفریدند که چیزهایی را هم به اصفهان و ایران اضافه کردند. مانند:
اولین چاپخانه و اولین کتاب چاپی در ایران، اولین عکاسخانهها، اولین مدرسههای مدرن، اولین دوچرخه، اولین کارخانه لیمونادسازی، موسیقی کلاسیک و بهتر از همه، آدابورسوم زیبایشان.
زمانی محله جلفای اصفهان محل زرتشتیهای اصفهان بوده و معروف به «گبرآباد»؛ بعد از آن کوچ بزرگ، از ارمنیها، آنها که پیشهشان سنگتراشی بوده اینجا ساکن میشوند و بهمرور نام و هویتش دستخوش دگرگونی میشود.
بودن در این فضا و این گذرِ روحنواز با قلوهسنگهای کف که پاها را با خودش آشتی میدهد، نعمتی است بیانتها؛ مثل خیابان چهارباغ اصفهان. سنگتراشها بهموازات خیابان خاقانی و عمود بر خیابان حکیم نظامی است .
خواجه عابد هم از حکیم نظامی شروع میشود و جایی در میدانی کوچک به سنگتراشها میپیوندد. میدانی با کافهها و جوانها و حوض کوچکی با سه مجسمه که حوض دیگری را بر گردههایشان گرفته است.
- اگر تمایل دارید برای گشتوگذار به یکی از کشورهای غربی سفر کنید، اما وقت و بودجه کافی را در اختیار ندارید، کافی است راهی اصفهان شوید و سری به محله جلفا بزنید.