قلعه الموت در منطقه الموت قزوین و در ارتفاع 2163 متری از سطح دریا قرار دارد. این قلعه در واقع در قرن نهم ساخته شده است اما در سال 1090 میلادی شخصی به نام حسن صباح این قلعه را تصرف کرد و پس از آن محل استقرار وی و پیروانش شد. این شاهکار معماری تاریخی در سال 1381 ثبت ملی شده است.
حسن صباح در نیشابور به دنیا آمد و با افرادی چون خواجه نظام المک طوسی و عمر خیام همکلاس بوده است، وی پیرو فرقه شیعه اسماعیلی بود و برای گسترش اعتقاد و حکومت خود، به همراه پیروانش در قلعه الموت ساکن شد و بدون ریختن قطره ای خون، حکومت خود را بنا نهاد، البته پس از آن وارد جنگ با سلجوقیان و سایر حاکمان شد،
به صورتی که از مقر قلعه و با شلیک توپ به آنها حمله می کرد. وی کتابخانه نفیسی از کتب ادبیات، نجوم، ریاضی، فلسفه و کیمیاگری گردآورد که بعدها مهاجمان مغول در قرن سیزدهم هجری، پس از تصرف قلعه، این کتابخانه را نیز سوزاندند. حکومت حسن صباح در این قلعه 35 سال طول کشید. پیروان اسماعیلیان در زمان هلاکو و پس از مصالحه، به مذاهب دیگر گرویدند، این قلعه نیز به تبعیدگاه و زندان تبدیل شد.
برای رسیدن به قلعه باید از 400 پله بالا بروید که طبق شواهد تاریخی، این پله ها در زمان قاجار ساخته شده اند و پیش از آن از قاطر برای رسیدن به قلعه استفاده می کردند. این قلعه تنها یک راه ورودی و 120 متر ارتفاع دارد، به دو بخش شرقی و غربی تقسیم می شود و در ورودی در قسمت شمال شرقی قرار گرفته است.
در قسمت غربی دو اتاق وجود دارد که در یکی از آنها یک چاله آب کوچک وجود دارد که هرگاه آن را خالی کنند مجددا پر می شود و این احتمال وجود دارد که به حوض جنوبی مرتبط باشد. متاسفانه به دلیل حفاری هایی که در دوره قاجار و برای یافتن گنج در این قلعه انجام شده است، ویرانی هایی به وجود آمده است.
برای رسیدن به این قلعه، باید حدود سه چهار ساعت از قزوین رانندگی کنید. راه رسیدن به قلعه اندکی سخت است، اما پس از رسیدن به آن می توانید از منظره زیبا و قلعه با شکوه تاریخی لذت ببرید. توضیحاتی به زبان فارسی و انگلیسی در قسمت های مختلف قلعه نصب شده است.