غار قلایچی هم از جاذبههای بوکان است که نزدیک تپه باستانی و معبد قرار گرفته. این غار طبیعی که قطر دهانهاش هشت متر است، در اثر نفوذ آب در طبقههای آهکی و در گذر زمانی طولانی بهوجود آمده. در سال ۱۳۸۱ یک تیم کوهنوردی بوکان توانست در چاه اول این غار که ۱۱۰ متر طولش است، فرود بیاید.
غار قلایچی در مجاورت تپه باستانی قلایچی و در فاصله 12 کیلومتری شمال شرقی شهرستان بوکان واقع است. این محل در گذشته از مراکز تمدن مانایی ها به شمار می آمده است. این غار شگفت انگیز یک جاذبه طبیعی به شمار می رود، که در اثر نفوذ آب به لایه های آهکی زمین شکل گرفته است. جالب است بدانید که از غار قلایچی به عنوان سخت ترین و غنی ترین غار کشف شده در ایران یاد شده است.
لازم به ذکر است که هنوز بخش اعظم این غار شگفت انگیز کشف نشده باقی مانده است و اکتشافات همچنان ادامه دارد. شرایط فعلی قلایچی نیز به گونه ای است که افراد عادی قادر نخواهند بود به راحتی وارد آن شوند. به بیان دیگر، می توان چنین گفت که غار قلایچی در واقع یک غار فنی به شمار می آید و پیمایش آن بدون تخصص غارنوردی و تجهیزات کامل امری ناممکن است.
قلایچی دارای دهانه ای بزرگ به قطر هشت متر است. نکته جالبی در مورد این غار وجود دارد و آن هم این است که تا شعاع 40 متری دهانه این غار هیچ سنگی به چشم نمی خورد و تنها در کف تالار اول یافت می شود. این غار حیرت انگیز به دلیل وجود چاه عمیق، تالار عظیم، دالان ها، چکنده ها و چکیده های بی شمار، نمونه ای کامل از یک غار آهکی محسوب می شود. همچنین ستون های بلند و قندیل های متعدد نیز نمایی اسرار آمیز و فوق العاده جذاب به قلایچی بخشیده اند.
غارنوردها به غار دوکچی که نزدیک غار قلایچی قرار دارد هم سر میزنند. ورود به غار دوکچی تجهیزات کامل نیاز دارد.
نشانی: جاده بوکان- شاهین دژ، روستای قلایچی