در میان همه مردم، غارها از جمله مکان هایی اسرارآمیز گردشگری محسوب می شوند.
غار سَهولان نیز از جمله غارهای بزرگ و مهم ایران به شمار می رود و با 46 درجه طول شرقی و 36 درجه 41 دقیقه عرض شمالی، در نزدیکی شهر بوکان و مهاباد قرار دارد. این غار تاریخی با ساختاری خاکی، سنگ آهک و آبی، قدمتی در حدود 70 میلیون سال دارد و به اواخر دوره کرتاسه باز می گردد. سهولان(Sehoullan) واژه ای کردی و به معنای یخبندان است و اشاره به زمستان های طولانی این منطقه دارد، همچنین به دلیل زیست کبوترهای فراوان در آن، بومیان این منطقه آن را با نام کونه مالان یا کونه کبوتر به معنای لانه کبوتر، می شناسند. دریاچه غار سهلوان در ارتفاع 1751 متری بالاتر از سطح دریا قرار دارد و عمق برخی از نقاطش به 62 متر می رسد. این غار بزرگ دارای مساحتی در حدود 2000 هکتار است و تا به حال نزدیک به 300 متر خشکی و 250 متر از مسیر آبی آن کشف شده است. با ورود به فضای داخلی، متوجه هوایی بسیار خنک و مرطوب با دمای حدود 10-5 درجه سانتی گراد و رطوبت 70-80 درصد می شویم و هرچه به سطوح پایین تر حرکت کنیم این میزان خنکی بیشتر می شود.
نورپردازی بسیار زیبا استالاگمیت(چکیده سنگ)هایی که قدمتشان به ملیون ها سال قبل باز می گردد، انعکاسشان در داخل آب های سهولان و چکه کردن قطره های آب به داخل دریاچه، موجب گشته تا بازدید کنندگان لذتی بیش از حد انتظارشان از این غار ببرند. با وجود آنکه قایق ها تنها وسیله هایی هستند که می توان برای بازدید تمام مسیرهای آبی غار انتخاب کرد، راه رفتن در میان سنگ ها و راهروهای پر پیچ و خم، لمس سنگ ها و قندیل ها تاریخی و عکس با آنها، توجه گردشگران را به خود جلب کرده.
با گشت گذار در این غار علاوه بر کبوترها متوجه حضور خفاش ها در قسمت های تاریک می شویم. وجود این حیوانات علاوه بر اینکه به بازدیدکنندگان صدمه ای نمی زنند، حال و هوای متفاوتی به غار داده است. دریاچه غار سهولان تا به حال به 4 بخش تقسیم شده و از دریاچه چهارم به بعد حدود 200 متر دیگر نیز کشف شده است، با این حال به دلیل تاریک و باریک بودن فضا، گردشگران نمی توانند از این منطقه بازدید کنند.
با عبور از این دریاچه ها مناظری همچون آب های بکر و قندیل های آهکی با شکل های متنوعی همچون خوشه انگور، پروانه، پا فیل، عروس دریایی و دیگر اشکالاتی از این قبیل، قابل رویت است.
تا پیش از قرن گذشته تنها افراد محلی از وجود غار سهولان خبر داشتند تا اینکه در سال 1275 خورشیدی، ژاک ژان ماری دو مورگان (Jacques Jean Marie de Morgan) باستان شناس فرانسوی به همراه بومیان این مطقه مسیری آبی در آن غار یافتند و طراحی از آن کشیدند که با شکل امروزه آن تشابهات بسیاری دارد. این غار در سال 1379 شمسی به ثبت میراث طبیعی ایران قرار گرفت و امروزه همچون غار علیصدر، از غارهای سرشناسی ایرانی در جهان به شمار می رود.
|امکانات غار زیبای سهولان
از امکانات این غار بسیار زیبا می توان به راهنمایان گردشگری، پارکینگ، رستوران، آلاچیق، نمازخانه، فروشگاه و سرویس بهداشتی اشاره کرد.
اگر قصد اقامت در این منطقه گردشگری را دارید می توانید در اقامتگاه ها و خانه های بومیان روستای سهلوان سکونت داشته باشید.