سد شاه عباسی از مکان های گردشگری شهر طبس است و سازه ای تامل برانگیز از دانش و روشن بینی گذشتگانمان به شمار می رود. این طاق بلند مرتبه در نزدیکی چشمه آب گرم مرتضی علی و روستای تاریخی خرو ساخته شده است و قدمت آن به زمان شاه عباس صفوی می رسد. مسیر رسیدن به سد شاه عباسی بسیار زیبا و شاید کمی خوف برانگیز باشد. سرانجام پس از عبور از میان دره ای باریک و صخره های خزه گرفته به این بنای تاریخی ارزشمند می رسید.
سد شاه عباسی دیواره ای است طاق مانند و ساخته شده به وسیله آجر های قرمز رنگ. این جداره بلند مرتبه در بدنه خود طاقی را با ابعاد کوچکتر جای داده است تا به هنگام سیلاب های 10 ساله، آب توانایی خروج از آن را داشته باشد. عرض تاج سد به 1 متر می رسد و دهانه ای 25 متری را در بالا ترین نقطه سد پوشش می دهد. ارتفاع کلی این آب بند نیز به 60 متر می رسد.

علت استفاده از آجر در ارتفاعات این سد راحتی ساخت فرم منحنی تاج است چرا که با سایر مصالح نظیر سنگ، این امر سخت می شد. منحنی شدن تاج نیز به دلیل جلوگیری از فشار آب پشت سد است. جالب است بدانید موقعیت قرارگیری سد به صورتی است که در طی گذشت 400 سال از عمر آن هیچگونه رسوبی در دهانه خروجی جمع نشده است. این نقطه مثبت باعث می شود تا اطمینان سالم ماندن سد شاه عباسی تا سدها سال دیگر را بدهد. این سد برای مدت های طولانی عنوان بلند قامت ترین سد جهان را به همراه داشته است و امروزه نیز بسیار با ارزش و با اهمیت محسوب می شود.
بر روی صخره های اطراف سد اشکالی شبیه به بز کوهی، کنده کاری شده است و باستانشناسان قدمت آن را به 7000 سال پیش نسبت داده اند. این نقوش نمادی از زایندگی، وفور نعمت و درخواست باران و آب است و مردم با حکاکی آن ها باور داشتند که خداوند باران و رحمت را به سوی این سرزمین می فرستد.
