درمیان دهه 50 خورشیدی تصمیم بر احداث سدی بر روی دریاچه طالقان شد، اما این سازه، سد اصلی طالقان نبود چراکه با گذشت نزدیک به 30 سال، در فروردین ماه 1381 خورشیدی عملیات ساخت سد آغاز شد و در نهایت در سال 1385 مور بهره برداری قرار گرفت. سد طالقان با پایه رسی خود، دهانه 15 کیلومتری را پوشش داده است و با ظرفیتی به اندازه 420 میلیون متر مکعب قادر به تولید برق به اندازه 18 مگاوات است
این سد در ارتفاع 1789 متری از سطح دریا قرار گرفته است و ارتفاع تاج آن از کف رودخانه 103 است. وجود سد بلند مرتبه طالقان سبب بهبود آب و هوای این منطقه شده است و تامین کننده آب شرب شهر کرج است اما مردمان طالقان از آب شرب آن تا کنون بی بهره مانده اند.دریاچه 10 کیلومتری طالقان محل مورد علاقه بسیاری از طبیعت دوستان و ماهیگیران است.
این دریاچه مملو از ماهی هایی همچون قزل آلای رنگین کمان، کپور و زردپر است. رویش پوشش گیاهی متنوع در اطراف رودخانه دلیل دیگری برای جذب گردشگران به این منطقه است. زیبایی های طالقان در ابتدای مسیر شروع می شود. کوه های طالقان، باغ های سرسبز زیاران، چمن زار ها، دره ها، آبشار کرکبود، زادگاه آیت الله طالقانی در روستا گلیرد و خانه ایشان در این روستا و گردنه ابراهیم آباد از جمله این مناطق به شمار می روند.
اگر قصد رفتن به دریاچه طالقان را داشتید حتما با خود لباس اضافه بردارید زیرا امکان ندارد به این منطقه گردشگری بروید و آب بازی نکنید. ذکر این نکته ضروری است که شنا کردن در سد می تواند بسیار خطر آفرین و مرگ بار باشد، پس هیچگاه به تنهایی مسافر این مناطق نشوید و به هشدارهای مسئولان محلی توجه کنید.