خانه بلورچیان از خانههای زیبای قاجاری و جاهای دیدنی تبریز است که در محلهی سرخاب (سرخاب قاپوسی) قرار دارد. مالکیت این خانه همچنان شخصی است؛ اما میراث فرهنگی در سالهای اخیر اقدام به مرمت آن کرده است. با وارد شدن به این محله، سردر بسیار زیبا و پر نقشونگار خانهی بلورچیان از دور شما را جذب میکند. با عبور از در زیبای چوبی و یک پله وارد هشتی میشوید. ساختمان اصلی در قسمت شمالی قرار دارد و پنجرههای ارسی آن مشرف به ایوان ستوندار و حیاط بیرونی است. سرستونهای ایوان با تزئینات آجری آراسته شدهاند و از ویژگیهای خاص معماری این بنا هستند. طنبی در وسط و اتاق های جانبی (گوشوار) در طرفین آن قرار گرفتهاند. این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهی ثبت ۳۱۱۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.خانه بلورچیان
مساحت این خانه تقریبا ۲۵۰۰ متر مربع بوده که با دیوارهای بلند احاطه شده است. این دیوارها حریم خصوصی و امنیت را برای ساکنان فراهم میکردند. معماری خانه بلورچیان تلفیقی از سبک ایرانی سنتی و مدرن است. نمای بیرونی بنا با کاشی کاریهای پیچیده و گچ بریهایی که طرحهای خاص معماری ایرانی را به تصویر میکشند، تزئین شده است. از سویی دیگر، فضای داخل خانه با دکوراسیون اصیل ایرانی و استفاده از وسایل مدرن برای آن زمان، ظاهری چشمنواز را ایجاد کرده است.
بررسی بخشهای مختلف این خانه سنتی ایرانی
حال که با خانه بلورچیان تبریز به طور کامل آشنا شدید، بد نیست نگاهی اختصاصی به بخشهای مختلف این خانه نیز داشته باشیم.
حیاط
یکی از بارزترین ویژگیهای خانه بلورچیان تبریز، حیاط مرکزی آن است که از هر طرف با اتاقها احاطه شده است. حیاط با حوض و آبنمای زیبا آراسته شده که نمونه کاملی از مفهوم سنتی ایرانی چهارباغ را به نمایش میگذارد.
اتاقها
اتاقهای داخل خانه جادار و با ظرافت کامل تزئین شدهاند. این اتاقها به دو بخش تقسیم میشوند که به ترتیب اتاقهای عمومی در نزدیکی درب ورودی و اتاقهای خصوصی که در پشت خانه قرار دارند. اتاقهای عمومی شامل یک سالن پذیرایی، یک اتاق غذاخوری و یک سالن بزرگ هستند، در حالی که اتاقهای خصوصی شامل محل استراحت، تخت خواب و حمام هستند.
خانه بلورچیان تبریز: تالار پذیرایی
تالار پذیرایی اولین جایی است که بازدیدکنندگان هنگام ورود به بخش داخلی خانه با آن مواجه میشوند. تالار تالار پذیرایی خانه بلورچیان تبریز فضایی بزرگ و چشمگیر است که برای پذیرایی از مهمانان و برگزاری مجالس رسمی استفاده میشود. دیوارها با نقاشیهای دیواری رنگارنگ و گچ کاری ظریف تزئین شدهاند، در حالی که سقف با گچ کاریهای پیچیده، ظاهری بینقص را به خود گرفته است.