در روزگاران قدیم تعداد چهل هزار کبوتر در برج کبوتر گورت زندگی میکرده اند و سالانه هفتاد هزار کیلوگرم کود از آنها به دست میامده که برای مصارف کشاورزی مورد استفاده قرار میگرفته است.و یکی از مکان های گردشگری اصفهان است.
برج کبوترخانه اصفهان با یک معماری بسیار جالب و به شکل استوانه ای بنا شده است. این برج به گونه ای ساخته شده است که هر سوراخ فقط به اندازه یک کبوتر میباشد. دلیل این نوع معماری این بوده است که پرندگان مزاحم نتوانند به کبوترها آسیب برسانند.برج کبوتر گورت از حیث ابعاد قطر استوانهی داخلیاش، در میان بزرگترین برجهای کبوتر ایران قرار دارد.کبوترخانه های ایران همه با کاهگل ساخته شده اند ، از آنجا که برای ساخت کبوترهانه ها از عناطر کاملا طبیعی استفاده شده ، هماهنگی و سازگاری کاملی با طبیعیت کویری اطراف خود دارند که زیبایی آن ها را دو چندان میکند.
متاسفانه تاریخ ساخت برج کبوترخانه اصفهان نامشخص میباشد، اما به صورت کلی، کبوتر خانه های ایران عمدتا به هزار و دویست سال پیش نسبت داده میشوند و گفته میشود که کبوتر بازی در ایران در قرن های چهار و پنج معمول و رایج بوده است. از آنجایی که کبوتر بازها برای مردم ایجاد مزاحمت میکرده اند، در بعضی موارد حاکم ها دستور تخریب خانه های کبوتر را میدادند. البته کبوترخانه ها برای بازی با کبوترها یا تفریح و تزئین ساخته نشده اند و هدف از ساخت آنها استفاده از کود یا گوشت پرندگان بوده است.
به صورت کلی میتوان گفت که هدف از ساخت این برج خانه ها استفاده از فضله این کبوتر ها به عنوان کود گیاهی و برای استفاده در کشاورزی بوده است. ساخت این نوع کبوترخانه ها در اصفهان و شهر یزد بسیار رایج بوده و امروزه نیز شاهد تعدادی از آنها که باقی مانده اند در این دو شهر هستیم. ساختار این برج به شکلی است که شاید برخی از افراد گمان کنند که به هدف یک دژ نظامی احداث شده است.
برای رسیدن به برج های کبوتر گورت باید به استان اصفهان، شهر اصفهان، بخش مرکزی، دهستان قهاب و در نهایت روستای گورت در 7 کیلومتری اصفهان بروید.
شما در تمام روزهای سال به صورت شبانه روزی میتوانید از این برج ها دیدن کنید.
این منطقه آنتن دهی موبایل دارد و نزدیک ترین مکان ها به آن گلخانه کاکتوس و فرشگاه مرکز روستا است.