می توان از باغ گیاه شناسی ایران به عنوان بهشتی برای عاشقان طبیعت نام برد، مکانی حیرت انگیز که در سال 1986 در اراضی چیتگر در مجاورت اتوبان تهران- کرج ساخته شد. گرچه ساخت و ساز آن 40 سال پیش صورت گرفت اما درب هایش همین چند سال اخیر به روی بازدیدکنندگان باز شد.
پروه ساخت این باغ به عنوان هسته و مرکز اصلی باغداری و طبقه بندی گیاهان در زمینی به مساحت 150 هکتاری طرح ریزی شده است و هدف از ساخت و راه اندازی اش جمع آوری مجموعه ای از گیاهان بومی، غیر بومی، گلخانه ای و فضای باز است. این باغ با بیش از 3000 گونه از گیاهان مختلف نقشی بسیار اساسی را در زمینه انجام تحقیقات گیاهشناسی، باغبانی، آموزش عمومی مردم و افزایش آگاهی آنها نسبت به اهمیت و تنوع گیاهان و تلاش برای حفاظت از آنها ایفا می کند.
از این باغ همچنین به عنوان یک بانک برای حفاظت و ذخیره ژنتیکی گونه های در حال انقراض نیز استفاده می شود و می توانند محققان را در راستای توزیع گونه های گیاهی از نظر علمی یاری رساند. به طور کلی مجموعه باغ گیاه شناسی ملی، باغ های اقماری متعددی نظیر باغ گیاه شناسی فدک، باغ گیاه شناسی زاگرس، باغ گیاه شناسی نوشهر، باغ گیاه شناسی همدان، گیاهان کویری یزد و گیاهان کویری کاشان را در برمی گیرد. نمایشگاه و فروشگاه هایی نظیر کارگاه های آموزشی، فروشگاه انتشارات باغ و فروشگاه بذر و نهال نیز در آن به چشم می خورد.
از گونه های موجود در این باغ می توان به گونه های اقلیم خزر نظیر انار وحشی، افرا و لیلکی، گونه های البرز نظیر پونه، آویشن، ثعلب، توتیا و نعناع چمنی، گونه های موجود در اقلیم زاگرس نظیر بلوط ایرانی، مازودار، ویول، زرشک و گلابی وحشی، گونه های موجود در اقلیم هیمالیا نظیر کاج کاشفی، سندروس و بلوط همیشه سبز، اقلیم موجود در مناطق قفقاز و آسیای میانه نظیر مازو، اوری، افرا و بارانک و گونه های موجود در اقلیم آمریکا نظیر دارتالاب و کاج تدا و درختان و درختچه های پهن برگ اشاره کرد.
از سال 1397 درب های موزه حشرات نیز به روی بازدیدکنندگان باز شده است و پیشنهاد می شود حتما از آن بازدید کنید. در این موزه بیش از 30 هزار نمونه از راسته های مختلف حشرات که از عرصه جنگلها و مراتع کشور جمع آوری شدهاند، در این موزه نگهداری می شوند. لازم به ذکر است که تعدادی از این حشرات توسط محققین داخلی و خارجی شناسایی شده اند.