ایستگاه راه آهن تبریز در سال ۱۲۹۵، با بهرهبرداری از محور تبریز-جلفا به طول ۱۴۹ کیلومتر در تبریز افتتاح شد. در سال ۱۳۳۷، محور تبریز-تهران نیز به طول ۷۴۸ کیلومتر در این ایستگاه به بهرهبرداری رسید.
با توجه به ارزش تاریخی و معماری، ایستگاه راه آهن تبریز در سال ۱۳۹۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. از ویژگی های برجسته ایستگاه راهآهن تبریز می توان به حمل و نقل بین المللی کالا به ترکیه و اروپا از طریق محور تبریز به رازی، حمل و نقل بین المللی کالا به جمهوری خود مختار نخجوان از طریق محور تبریز به جلفا و تنها خط برقی راهآهن در ایران (خط برقی تبریز-جلفا) اشاره کرد. این ایستگاه مهمترین ایستگاه خط راه آهن آذربایجان می باشد.
طراح اولیه ایستگاه معماری فرانسوی به نام فرنان پویون بوده است و ساختمان جدید آن توسط حیدر غیابی طراحی شد. با توجه به ارزش تاریخی و معماری، ایستگاه راه آهن تبریز در سال ۱۳۹۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و امروزه بهعنوان یکی از جاهای دیدنی تبریز شناخته میشود.
از جمله امکانات و خدماتی که ایستگاه راه آهن تبریز برای مسافران خود تدارک دیده است می توان به غرفه های فروشگاهی، پارکینگ، نمازخانه و سرویس بهداشتی اشاره کرد.
چنانچه قصد داشته باشید که به ایستگاه راه آهن تبریز با وسایل حمل و نقل عمومی بروید بایستی یکی از روش های زیر را انتخاب نمایید.
- با مترو: کافیست در ایستگاه مترو بلوار ملت (راه آهن) خط 5 مترو پیاده شده و فاصله 3 دقیقه تا راه آهن را پیاده روی کنید.
- اتوبوس تندرو: ایستگاه اتوبوس تندرو در داخل ایستگاه راه آهن برای جابجایی مسافران قرار دارد. این اتوبوس ها از بلوار 22 بهمن در شرقی ترین نقطه شهر حرکت کرده از مرکز شهر و میدان ساعت عبور کرده و تا غربی ترین نقطه تبریز یعنی پارک ائل گلی می روند.
- تاکسی: ایستگاه تاکسی سرویس در داخل ایستگاه راه آهن برای جابجایی مسافران قرار دارد.