آرامگاه پیر شالیار یکی از جاذبه های گردشگری کهن و پر رمز و راز کردستان است که در پس خود افسانه زیبایی دارد. پیر شالیار به عنوان یکی از بزرگان منطقه اورامان به شمار می رود و دو تعبیر برای پیشینه او وجود دارد. یکی از آنها مربوط به پیش از میلاد حضرت مسیح (ع) بوده و گفته شده ایشان فرزند جاماسب از پیشوایان دین زرتشت است و دیگر به 8 قرن گذشته باز می گردد. بر اساس دیدگاه دوم، سید مصطفی عریضی یا پیش الله یار همان پیر شالیار بوده و در سال های 535_610 قمری در هورامان زندگی می کرده است و افسانه شفا یافتن بهار خاتون، شاهدخت بخارا، به دست خود را به جای گذاشته است. گفته شده بهارخاتون کر ولال بوده و هیچ طبیبی توانایی مداوا کردن آن را نداشته اما پس از آنکه پادشاه بخارا او را به سمت اورامان می برد گوش های دختر شنوا می شود و با نزدیک شدن به خانه پیر شالیار دیو پلیدی فریاد کشان از تنور به بیرون می افتد و کشته می شود و شاهزاده شروع به سخن گفتن می کند.
پس از این واقعه حاکم بخارا دخترش را به عقد این پیر شالیار در می آورد و او نیز عهد می بندد تا هر ساله در سالگرد ازدواجشان جشن پایکوبی به راه اندازد. در پی این داستان بومیان منطقه در نیمه نخست اردیبهشت ماه و بهمن ماه مراسم پیر شالیار را در این مکان جشن بگیرند. در این مراسم همه لباس های کردی و هزار رنگشان را بر تن می کنند و به نواختن دف و سازهای محلی می پردازند.
بنای سنگی این مقبره با گنبد کوچک فیروزه ای رنگش در میان طبیعت چشم نواز هورامان تخت قرار گرفته است. روستای هورامان تخت یا همان اورامان نیز با قرار گیری در دامنه کوه های استوار کردستان از معماری پلکانی برخوردار است و شباهت بسیارش به ماسوله لقب هزارماسوله را به خود گرفته است. از دیگر جاذبه های گردشگری نزدیک به این آرمگاه 2 رودخانه سیروان و لیله است و از میان روستا می گذرند.