خواجه ربیع که از یاران و سرداران امام علی و اصحاب حضرت محمد بود، در تاریخ با نام ربیع بن خثیم شناخته شده است و ساکن کوفه بود. او در جریان اختلافات بین امام علی و معاویه برای دوری از طرفین دعوا از عراق به سمت خراسان حرکت کرده و در 61 سالگی در سال 63 قمری در گذشت. وی را در یک فرسنگی شمال نوغان دفن کردند و امام رضا قبر وی را زیارت نموده اند. او از قدیمی ترین افرادی است که در مشهد کنونی به خاک سپرده شده است.آرامگاهش بسیار زیبا و دیدنی است و برای مسلمانان یک محل زیارتی و متبرک به شمار می رود. این آرامگاه درون باغی از روستای حسن آباد خواجه ربیع قرار دارد و اداره آن بر عهده آستان قدس رضوی است. باغ خواج ربیع از قبرستان های مهم مشهد است چرا که فتحعلی خان (جد قاجارها) در سال 1139 قمری توسط نادر قلی افشار در همین باغ کشته شد و در همان جا دفن گردید.

در قرن یازده هجری به توصیه شیخ بهایی و به دستور شاه عباس صفوی مقبره باشکوهی برای فتحعلی خان ساخته شد. اساس بنای کنونی همان است که در سال 1026-1031 بنا گردید.بنای این مقبره چهار ایوان و گنبدی دو پوسته با دهانه 18 متری است. خارج گنبد کاشی کاری های فیروزه ای چشم می نوازند و داخل آن نقاشی های طلایی رنگ مسحور کننده ای وجود دارد. از چهار ایوان داخلی اصلی بقیه چهار ورودی اصلی به شاه نشین ها راه دارد.

کتیبه های خط علیرضا عباس خوشنویس بزرگ عهد صفوی که روی ساقه های گنبد قرار دارند، کاشی کاری های تک رنگ و معرق کاری ها همگی جلوه ای چشم نوار را به این بنای با ارزش می دهند و به آن، علاوه بر ارزش مذهبی و تاریخی، ارزش هنری نیز داده اند.
